Fenwick Road, Kilmaurs

The existing house had been built on a small speculative development of three houses. The client’s house had a north facing garden with limited sunlight penetration into the lounge.

The brief was to provide a south facing extension to the lounge opening onto a south facing patio.

There was also the requirement to accommodate three stained glass panels which had been designed by the client for their previous house and removed and put in storage.

The design solution was to extend south opening up the existing wall up to the ceiling level to maximise light penetration and to fully glaze the new south elevation which opened out onto a raised patio. The existing entrance was redesigned with wider steps with a generous half landing, a south facing sitting area and sun trap, the wide steps for seating.

A pergola was added over the steps to give simple lateral stability to the glass wall off the existing gable.

The client’s 3 stained glass panels are incorporated in 3 slit windows onto the entrance court providing both privacy to the new lounge and displaying the stained glass to inside and outside viewing.

The main roof reflects the pitch of the existing house and cantilevers over the patio to give weather protection. The shorter sleeper roof, like the walls is separated from the existing structure by glazing not only visually separating old from new but providing light into the interior.

To compensate for the large areas of glass the windows are triple glazed and walls, roofs and floors are very heavily insulated.

Comments are closed.