Mamore Street, Glasgow

The design for Bield Housing and Care is two storey corridor access flats fronting all three sides of the triangular site with the entrance at the northern apex. Access to first floor is by stair and lift from the apex foyer. The stair is expressed and enclosed within a curved wall which sweeps round on a tight arc from Glenspean Street to the mid axis.

Visitors follow the inner curve of the stairs enclosure up onto first floor foyer. The curved stair wall terminates the development at the junction of Mamore Street and Glenspean Street.

The corridor access is single sided and heated providing a buffer zone between the flats and the external air. The single sided corridors allow reference to external spaces allowing residents to orientate themselves avoiding confusion for some residents who have declining faculties.

The flats are all designed to Housing for Varying Needs standards and include facilities such as level access showers, parcel shelf adjacent to the door handle and low level cills to allow residents to see out from a seated position.

Externally there is a landscaped buffer zone between the flats and the street in which the existing trees have been retained. Residents have access to a private, sheltered landscaped garden enclosed by the corridor access to the flats. There is also a drying green and external bin store in the secluded south west corner of the site, screened by the retained trees in the open space.

The flats have a very highly insulated roof, wall and floor in a timber frame using timber from sustainable sources. Heating comes from a central boiler, with hot water heated by solar panels.

Secure buggy and cycle points are provided at flat entrances and all flats have power points for recharging power wheelchairs.

Comments are closed.