Hamilton Bus Station Redevelopment Officially Opens

Hamilton Bus Station Redevelopment Officially Opens

Hamilton Bus Station, in South Lanarkshire has been officially opened.

The new £5.5m interchange, designed for Strathclyde Partnership for Transport (SPT) and South Lanarkshire Council (SLC), provides a much improved passenger experience and an upgraded facility for the local community and the 3 million passengers who use the station annually.

The development included creation of new drive in/reverse out bus apron, fully covered bus stance shelters, new operations building with passenger lounge, ticket office, staff and passenger toilets, crew lounge facilities and a new retail unit, the rerouting of the nearby road network and the reconfiguration of the existing car park.

Glazed canopies provide shelter to the newly created concourse connecting the town centre to the bus and train stations. Illuminated signage is provided at strategic locations to assist customer wayfinding. The extensive use of glass to the building frontage creates passenger waiting areas that are comfortable, light and spacious. Feedback has been positive from passengers, bus operators and our clients.

Image courtesy of Redshift Photography.

FACT celebrates 10 years at their Wood Street base

FACT celebrates 10 years at their Wood Street base

Join FACT in celebrating 10 years since the FACT building opened on Wood Street in Liverpool with a family fun day full of party games, birthday cake and arty activities throughout the building.

Celebrations include:

FACT is hacking into the traditional party game to give it a technological twist, so whether it is pass the parcel or pin the tail on the donkey expect the unexpected. Games will be developed by FACT’s young people’s group Freehand.

Artist Will Nash returns to his popular artwork Noisy Table, an interactive ping pong table that makes sounds as people play. The day is host to the final match of our Battle of the Bands ping pong tournament which has seen bands like Afternaut an All We Are compete for the table tennis crown. Liverpool music legends Clinic return to DJ and are premiering a new song using sounds recorded during the tournament.

Artist Ross Dalziel is creating interactive installations including a bouncy castle that responds to people with lights and sound.

Children have been asked to design a special birthday cake for FACT inspired their experiences in the building. The winner will be turned into a real cake and unveiled on the day. For more details visit FACT’s website at https://www.facebook.com/PicturehouseatFACT

Picturehouse at FACT will be showing visitor’s favourite films after an online shout out for suggestions. To add to the list visit: https://www.facebook.com/PicturehouseatFACT

The day will provide a last chance to see Winter Sparks, a light and sound show featuring electric sparks, dramatic charges from Tesla coils and the mysteries of the Wilberforce pendulum.

The landmark FACT building opened on 23 February 2003 marking a major milestone in Liverpool’s cultural renaissance. Designed by architects Austin Smith Lord, the award-winning £10m development was the city’s first purpose-built cultural project for over 60 years and remains a vibrant flagship in the redevelopment of the Ropewalks area of Liverpool. Housing purpose-built gallery spaces and an independent cinema, FACT has welcomed over three million people through its doors and become a crucial part of Liverpool’s cultural life.

University Library wins recognition at Low Carbon Building Awards 2013

University Library wins recognition at Low Carbon Building Awards 2013

The recently completed Noreen and Kenneth Murray Library at the University of Edinburgh’s King’s Buildings campus has been award high commendation at this year’s Low Carbon Building Awards organised by Carbon Trust Scotland. Austin-Smith:Lord’s design incorporates many resource efficient design measures including maximising natural ventilation, glare controlled natural lighting, high thermal insulation, surplus energy from the existing campus CHP and incorporates enhanced biodiversity with a green roof.

Project Partner Graham Ross said, ‘The University, design team and contractors are delighted to have received national recognition for the Library’s low carbon design. The project fuses a resource efficient design ethos with contemporary learning and teaching environments that meet the University’s objectives and have received positive feedback from end users. The University is at the vanguard of commissioning low carbon buildings and the Library project demonstrates the project team shared that ambition and worked collaboratively to deliver a successful outcome.’

Paul Wedgwood, manager, Carbon Trust Scotland, said the Library and other award winners “displayed fantastic results that should be held up as exemplary case studies of best practice to show how a building can become more energy efficient, benefitting both the environment and the organisations’ bottom line. They not only embody low carbon design principles, but also deliver reduced energy demand and emissions, sustainability and a high quality of occupant experience”

Small Animals Unit wins Building Excellence Award

Small Animals Unit wins Building Excellence Award

Austin-Smith:Lord’s Small Animals Unit at Carmarthenshire College has won a regional Building Excellence Award in the Best Education Building category from Local Authority Building Control Cymru.

This is the practice’s third project for the College and follows our earlier commission for a campus masterplan at the Pibwrlwyd Campus.

The Small Animals Unit provides the College with a new, bespoke facility for both teaching space and specialist small animal accommodation to support their animal and welfare courses.

The project was challenging in terms of budget and timescale with the proposed site also located in proximity to a Listed building. Our solution provided a simple, efficient and cost effective plan, organising flexible teaching and practice spaces, together with specialised accommodation for a range of animal species under a singular roof form.

Following the regional award success, the project will automatically be entered in the Welsh LABCCymru awards.

New Flats completed in Glasgow’s Southside for Bield Housing & Care

New Flats completed in Glasgow's Southside for Bield Housing & Care

Thirty new flats in Mamore Street, in Glasgow’s Southside, are now complete and occupied by residents.

The design for Bield Housing and Care is two storey corridor access flats fronting all three sides of the triangular site. The entrance is at the northern apex of the development.  Access to first floor is by stair and lift from the apex foyer.  Visitors follow the inner curve of the stair enclosure to the first floor foyer.  The red curved stair wall terminates the development at the junction of Mamore Street and Glenspean Street.

The flats are all designed to Housing for Varying Needs standards and include facilities such as level access showers, parcel shelf adjacent to the door handle and low level cills to allow residents to see out from a seated position.

The corridor access is single sided and heated providing a buffer zone between the flats and the external air.  The single sided corridors allow reference to external spaces allowing residents to orientate themselves avoiding confusion for some residents who have declining faculties.

base2stay Liverpool secures a Civic Trust Award

base2stay Liverpool secures a Civic Trust Award

base2stay Liverpool’s application to the 2013 Civic Trust Awards has been selected as one of their winners and is guaranteed to receive an Award, Commendation or Community Recognition. This will be revealed at the Civic Trust Awards Ceremony at City Hall in Cardiff on Saturday 09 March 2013.

Gold Award for the Calman Cancer Care Centre at Friends of Glasgow West Awards

Gold Award for the Calman Cancer Care Centre at Friends of Glasgow West Awards

The Calman Cancer Care Centre (formerly Gartnavel Royal Chapel) was presented with the Gold Award at the Friends of Glasgow West award ceremony on the 22nd November.

The project was seen by the judges to fully combine good conservation practice with true community values giving a new lease of life to a derelict building in the West End Conservation Area in Glasgow.

The award was presented to Austin-Smith:Lord, Cancer Support Scotland and Glasgow Building Preservation Trust. David Millar, Head of Conservation in the Glasgow studio, attended the ceremony.

Austin-Smith:Lord welcome Studio 2080

Austin-Smith:Lord welcome Studio 2080

Austin-Smith:Lord’s Glasgow studio are delighted to announce that they are hosting Studio 2080, an emerging ‘community interest company’ formed by four final year architecture students at University of Strathclyde. The arrangement enables Studio 2080 to develop their social enterprise model investigating architectural solutions to some of the pressing housing issues facing communities in sub-Saharan Africa, notably in Mali.

Glasgow studio principal, Graham Ross, said, ‘I’m delighted that we’ve established this arrangement with Studio 2080. As a practice we’ve always sought to assist students in developing their careers and nurture new talent. This innovative model provides scope for us to support a very worthwhile endeavour whilst assisting four promising young designers to take forward their ambitious idea.’

Colin Reynolds of Studio 2080 commented, “Studio 2080 are excited to be hitting such a milestone in their professional career by setting up shop in the Austin-Smith:Lord Glasgow studio. We feel the working environment is conducive to the set up of the social enterprise and will add to the potential success of our 5th year thesis at Strathclyde University.”

Further information is available at Studio 2080’s website; https://www.studio2080.org/

Noreen and Kenneth Murray Library Open to Students

Noreen and Kenneth Murray Library Open to Students

The new build Noreen & Kenneth Murray Library on the University of Edinburgh’s King’s Buildings Campus on the city’s southside opened at the start of the 2012/13 academic term. The 1,950 sqm, 4 storey building provides enhanced teaching and study environments for the College of Science and Engineering and acts as a social hub on the campus.

The project has been designed in response to thorough client and end user consultation and the supportive environments created enshrine the new pedagogic methods being applied by the University, of intellectual engagement, connectedness to the wider world,  recognition of difference and strong sense of community. Initial user feedback has been very positive.