TEESSIDE UNIVERSITY: THE CURVE

The Curve is a competition-winning design for the heart of Teesside University’s campus. Our winning entry envisaged a central piazza, the Campus Heart, defined by two dynamic complementary buildings, The Curve and a new conference centre, and further framed by the existing library and students union building.

Teesside University: The Curve & Campus Heart

The Curve is a competition-winning design for the heart of Teesside University’s campus. Our winning entry envisaged a central piazza, the Campus Heart, defined by two dynamic complementary buildings, The Curve and a new conference centre, and further framed by the existing library and students union building.

The Curve is now the centre piece of the University’s campus and has been a regenerative spur for both the University and the wider community. There are three floors of collaborative general teaching spaces. A new Vice Chancellor’s Suite occupies the upper two floors with a boardroom, conference facilities and office space commanding panoramic views across the city and campus, including the iconic Tees Transporter Bridge.

The Curve is a stunning building and the campus as a whole has been transformed – it is completely unrecognisable compared with how it looked 18 months ago. The Curve and Campus Heart signal an exciting new chapter for Teesside University, providing state of the art learning and teaching facilities as well as an environment for students, stakeholders and the whole community to be proud of.

Malcom Page, Chief Operating Officer – Teesside University

LOCATION: MIDDLESBROUGH

CLIENT: TEESSIDE UNIVERSITY

VALUE: £20m

COMPLETION: 2016
SERVICE: ARCHITECTURE
SECTOR: EDUCATION
CONTRACTOR: BAM CONSTRUCTION

LANDSCAPE: AUSTIN-SMITH: LORD
STRUCTURES: HALCROW
SERVICES: HALCROW
COST CONSULTANT: SUMMERS INMAN

AWARDS:
2016 RICS NE AWARDS – BUILDING OF THE YEAR
2016 RICS NE AWARDS – REGENERATION
2016 RICS NE AWARDS – DESIGN THROUGH INNOVATION