BUSINESS SCHOOL AND GROWTH HUB, GLOUCESTER

Flagship building for the University of Gloucester

Business School & Growth Hub, Gloucester

The new £17m flagship Business School and Growth Hub building for the University of Gloucestershire is a central part of the wider development of the University’s Oxstalls Campus. It provides 5,500m2 of purpose-built learning spaces to accommodate the expanding student population and academic offering, whilst consolidating the University’s presence within Gloucester.

As the most significant element of the campus masterplan, the Business School forges links to the remodelled sports facility and new student accommodation, as well as including significant areas of meadowland, hard landscaping, car parking and making provision for a future phase of development of approximately 5,000m2.

The new building has been in use since last September and has been extremely well received by staff, students and visitors alike. Unusually for a building of this size and use, we have received no negative comments, only praise for the layout, design, airiness and general transparency from the atrium to the exterior. We are immensely proud of the building and also the positive relationship forged between us, the design team and main contractor.

Duncan White – Executive Director of Estates Strategy at the University of Gloucestershire 

LOCATION: GLOUCESTER

CLIENT: UNIVERSITY OF GLOUCESTERSHIRE

VALUE: £17m

COMPLETION: 2018
SERVICE: ARCHITECTURE, INTERIOR DESIGN, LANDSCAPE
SECTOR: EDUCATION
CONTRACTOR: WILLMOTT DIXON

LANDSCAPE: AUSTIN-SMITH: LORD
STRUCTURES: ARUP
SERVICES: ARUP

COLEG Y CYMOEDD ABERDARE CAMPUS (BIM)

BREEAM Excellent new college building on a town centre site

Coleg y Cymoedd

With a multi-disciplinary appointment, Austin-Smith:Lord led a design team decision to use BIM collaboration processes on a new 800 pupil building on the Aberdare Campus in south Wales.

We were responsible for architectural and landscape output, and this was produced in Revit with the highways and below ground drainage information provided by the Engineer in 3D dwg format. The site was particularly susceptible to possible flooding, so extensive flood risk analysis was undertaken using the 3D models to create a highly accurate composite of the completed building and associated landscape features.

With the models linked together within the 3D environment the team were able to liaise with all parties providing the required level of feedback to determine the suitability of the design, taking into account the flood risk.

The successful contractor provided a CDE, and regular clash detection reviews were undertaken using a federated model. The Client was also provided with some basic training to understand how BIM was used on the project and the models were used to visualise the internal spaces, allowing them to better appreciate the spatial relationships.

LOCATION: ABERDARE

CLIENT: COLEG Y CYMOEDD

VALUE: £16m

COMPLETION: 2017
SERVICE: ARCHITECTURE, LANDSCAPE, INTERIORS
SECTOR: EDUCATION
CONTRACTOR: KIER CONSTRUCTION

LANDSCAPE: AUSTIN-SMITH: LORD
STRUCTURES: ARUP
SERVICES: ARUP/LORNE STEWART
COST CONSULTANT: MOTT MACDONALD

  • Related Projects
    RELATED PROJECTS
    READ MORE
  • University West of England
    UWE DIGITAL MEDIA BUILDING
    The first of two new buildings on the University's Bower Ashton Campus
    READ MORE
  • Ardrossan Quayside
    ARDROSSAN QUAYSIDE
    A new mixed-use commercial complex on Ardrossan Quayside.
    READ MORE
  • Business School and Growth Hub, University of Gloucester
    BUSINESS SCHOOL AND GROWTH HUB, GLOUCESTER
    Flagship building for the University of Gloucester
    READ MORE
  • Hamilton Bus Station
    HAMILTON BUS STATION
    Redesign of this 17-stance bus station through to completion
    READ MORE
  • Coleg Y Cymoedd Aberdare Campus
    COLEG Y CYMOEDD ABERDARE CAMPUS (BIM)
    BREEAM Excellent new college building on a town centre site
    READ MORE

UWE DIGITAL MEDIA BUILDING

The first of two new buildings on the University’s Bower Ashton Campus

UWE Digital Media Building, Ashton Bower Campus

The University had a comprehensive BIM requirement integral to their future asset procurement strategy for the campus masterplan. This included detailed Employers Information Requirements & provision of a Common Data Environment for the project. The BIM strategy was aligned to PAS1192-2:2013 principles with COBIE asset information as a key deliverable defined within maintainable asset categories. The Client was intent on managing the building during its lifetime through its Archibus CAFM software updating the asset model with up to date information where it will be used for future projects as buildings are modified over time to suit changing needs.

During the design stages clash detection & virtual design reviews were run within a federated model environment using Navisworks incorporating the various stakeholder models.

The asset data requirement was enhanced in the later stages of the project, following Client developments & this was undertaken during Stage 5 in close collaboration with the contract team. Information was exchanged across the team at frequent intervals passing through validation & verification check processes. As the level of information was increasing in depth towards its final suitability status it was adding to the project information model for ultimate integration into the asset information model at handover. This data was uploaded by the Client to their CAFM database, to which the graphical 3D model was also linked, to supply space data to the system.

The model will also be used to manage the movement of staff, allowing planning of furniture layouts as well as also being used to support academic activities.

We are delighted and proud of our new digital media building designed by Austin-Smith:Lord. The building provides a demanding technical function within a striking and elegant design.

A-S:L have been creative and supportive throughout the design and build and have set a benchmark for our campus redevelopment.

Roger Conlon – Deputy Dean, Faculty of Arts, Creative Industries & Education, University of the West of England

LOCATION: BRISTOL

CLIENT: UNIVERSITY OF THE WEST OF ENGLAND

VALUE: £6.4m

COMPLETION: 2017
SERVICE: ARCHITECTURE, LANDSCAPE, INTERIORS
SECTOR: EDUCATION
CONTRACTOR: WILLMOTT DIXON

LANDSCAPE: AUSTIN-SMITH: LORD
STRUCTURES: ARUP
SERVICES: ARUP
COST CONSULTANT: FAITHFUL & GOULD

AWARDS:
2018 LABC BRISTOL EXCELLENCE AWARDS: BEST PUBLIC SERVICE BUILDING & BEST EDUCATIONAL BUILDING
LABC WEST OF ENGLAND REGIONAL AWARD: BEST EDUCATIONAL BUILDING 

  • Related Projects
    RELATED PROJECTS
    READ MORE
  • University West of England
    UWE DIGITAL MEDIA BUILDING
    The first of two new buildings on the University's Bower Ashton Campus
    READ MORE
  • Ardrossan Quayside
    ARDROSSAN QUAYSIDE
    A new mixed-use commercial complex on Ardrossan Quayside.
    READ MORE
  • Business School and Growth Hub, University of Gloucester
    BUSINESS SCHOOL AND GROWTH HUB, GLOUCESTER
    Flagship building for the University of Gloucester
    READ MORE
  • Hamilton Bus Station
    HAMILTON BUS STATION
    Redesign of this 17-stance bus station through to completion
    READ MORE
  • Coleg Y Cymoedd Aberdare Campus
    COLEG Y CYMOEDD ABERDARE CAMPUS (BIM)
    BREEAM Excellent new college building on a town centre site
    READ MORE

HAMILTON BUS STATION

Redesign of this 17-stance bus station through to completion

Hamilton Bus Station

Austin-Smith:Lord was appointed in September 2009 to undertake a feasibility study for the redevelopment of Hamilton Bus Station and through a competitive tendering process were retained to develop the design of the 17 stance bus station to completion.

The project also included a pedestrian concourse, internal waiting, ticket office, toilets, staff facilities and provision for a 118sqm retail unit and reconfiguration of adjoining car park and associated road access network.

As a Client I was impressed with how Austin-Smith:Lord quickly fully understood the Client requirement and priorities to ensure a successful conclusion to the project​.
Gordon Ramsay – Strathclyde Partnership for Transport

There were several client variations which prolonged the design process. ASL worked well with B&K to address design issues in accordance with the agreed timescales.
Neil Shaw – Bowmer & Kirkland

LOCATION: HAMILTON

CLIENT: SPT

VALUE: £5.5m

COMPLETION: 2013
SERVICE: ARCHITECTURE, LANDSCAPE
SECTOR: TRANSPORT
CONTRACTOR: BOWMER + KIRKLAND LTD

LANDSCAPE: AUSTIN-SMITH: LORD
STRUCTURES: AECOM
SERVICES: AECOM
COST CONSULTANT: TURNER + TOWNSEND

  • Related Projects
    READ MORE
  • Chester Bus Interchange
    CHESTER BUS INTERCHANGE
    The new £10 million bus station forms an important visual element to the historic City Gateway site
    READ MORE
  • Wigan Bus Station
    WIGAN TRANSPORT HUB
    The underside of the striking form of the concourse roof is clad in anodized aluminium sheeting, creating a strong focal point over the key entrance area
    READ MORE
  • PARTICK BUS STATION REDEVELOPMENT
    Reopened to the public September 2018 after £2.5m refurb
    READ MORE
  • Oldham Bus Stations
    OLDHAM BUS STATIONS
    The centralisation of bus facilities at these sites was a key element of both Oldham Council’s town centre regeneration strategy and Transport for Greater Manchester’s development strategy
    READ MORE
  • Stoke Bus Station Competition
    STOKE BUS STATION
    Limited design competition for the new Stoke bus station
    READ MORE
  • Salford Central Station Manchester
    SALFORD CENTRAL STATION
    Forms part of a wider portfolio of work carried out by Austin-Smith:Lord for Transport for Greater Manchester
    READ MORE
  • Hamilton Bus Station
    HAMILTON BUS STATION
    Redesign of this 17-stance bus station through to completion
    READ MORE

ARDROSSAN QUAYSIDE

A new mixed-use commercial complex on Ardrossan Quayside.

Ardrossan Quayside Commercial Complex

Irvine Bay Regeneration Company appointed Austin-Smith:Lord to masterplan and design a new mixed-use commercial complex on Ardrossan Quayside. This forms part of the national regeneration priority to transform the North Ayrshire towns of Irvine, Kilwinning, Saltcoats, Ardrossan and Stevenston.

The new facility aims to enhance the existing sense of place at a key gateway to Ayrshire, Arran and the Firth of Clyde. It also provides a convivial place for work and leisure where synergies between the marina, offices, boatyard, chandlery, and the (future) hotel, aim to create a thriving destination catering for visitors arriving by land and sea.  The development has been designed to be implemented in phases, as an integral mixed use complex, comprising offices, retail, cafe/restaurant/bar and a hotel; the hotel building will be developed separately.

The completed building has been designed to maximise the wonderful setting with stunning views across the Firth, whilst offering dry and wet weather facilities which will be attractive to sailors, day-trippers, tourists, businesses and, critically, residents of the town and local area. The development also addresses the client’s aspirations for the Commercial Complex to incorporate cost effective innovation, sustainability and where relevant green technology.

The offices are naturally ventilated with views to and from the harbour exploited by the clear floor plates and continuous glazed façades.  A simple palette of materials have been used (brick and curtain walling) carefully chosen to acknowledges the adjacent historical power house, recently converted into an Italian Restaurant, and to provide a striking and robust modern building within its quayside context.

LOCATION: ARDROSSAN

CLIENT: IRVINE BAY REGENERATION CO

VALUE: £3m

COMPLETION: 2015
SERVICE: ARCHITECTURE
SECTOR: COMMERCIAL
CONTRACTOR: ASHLEIGH

STRUCTURES: WILL RUDD DAVIDSON
SERVICES: RSP CONSULTING ENGINEERS
COST CONSULTANT: FAITHFUL + GOULD