PEOPLE’S HISTORY MUSEUM

Peoples History Museum

People's History Museum

Manchester’s People’s History Museum’s unique collections track the development of democracy through the lives of the working people of Britain.

Although boasting a world class collection the Museum’s split between two sites had neither helped its public profile or its operation and management. Our job was to help the museum consolidate onto one site and to give the museum a striking new presence in the city.

A piece of Manchester City Council owned land next to the museum’s occupation of an Edwardian hydraulic pumping station unlocked the potential for a landmark extension providing new galleries and front-of-house facilities and allowing a sensitive restoration of the historic buildings.

 

A new entrance next to a busy city centre artery leads into a generous new concourse area linking the old and new areas of the museum.  A new riverside restaurant and terrace helps raise the public’s awareness of the museum.

The upper level of the new extension house environmentally conditioned galleries for the permanent collection and a state-of-the-art conservation studio.  At its lowest level it provides a new BS5454 archive with a reading room overlooking the River Irwell.

Clad in COR-ten steel, the new extension has been described as “a little miracle of urban design”

​ A little miracle of Urban Design
Manchester Confidential

A rough diamond that doesn’t have to compete with its bigger neighbour…This building really cheers me up by its don’t give a damn individuality as I come to work. Brilliant piece of work love it
Craig Jill on Manchester Confidential

LOCATION: MANCHESTER

CLIENT: MANCHESTER CITY COUNCIL / PEOPLE'S HISTORY MUSEUM

VALUE: £12.5m

COMPLETION: 2010
SERVICE: ARCHITECTURE, INTERIORS
SECTOR: ARTS & CULTURE
CONTRACTOR: WATES GROUP

STRUCTURES: CURTINS
SERVICES: BURO HAPPOLD
COST CONSULTANT: SIMON FENTON PARTNERSHIP

AWARDS:
2011 CIVIC TRUST AWARD WINNER
2011 MSA DESIGN AWARDS COMMENDATION
2010 GREATER MANCHESTER CHAMBER OF COMMERCE AWARD, BUILDING OF THE YEAR
2007 MANCHESTER SOCIETY ARCHITECTS DESIGN AWARDS – UN-BUILD COMMUNITY AWARD

  • Related Projects
    READ MORE
  • V&A East Collections & Research Centre
    V&A EAST COLLECTION & RESEARCH CENTRE
    Pioneering new Collection and Research Centre in London’s Queen Elizabeth Olympic Park. Diller Scofidio + Renfro with Austin-Smith:Lord
    READ MORE
  • Liverpool Central Library
    LIVERPOOL CENTRAL LIBRARY
    "It’s like going to meet your gran and finding she’s turned into Beyoncé’
    READ MORE
  • Great Pagoda Kew Gardens
    THE GREAT PAGODA, KEW GARDENS
    Restoration of the iconic, Grade I Great Pagoda at Kew Gardens, London
    READ MORE
  • Shakespeare North Prescot
    SHAKESPEARE NORTH, PRESCOT
    The 350 seat theatre forms the centrepiece of a contemporary new landmark building
    READ MORE
  • PERTH CITY HALL
    The Austin-Smith:Lord / MVRDV proposal was to redefine Perth City Hall as Perth’s Living Room; a place for everybody to enjoy
    READ MORE
  • The Reader Calderstones
    THE READER, CALDERSTONES PARK
    Refurbishment of the Grade II Mansion House within Calderstones Park to create The Reader’s International Centre for Shared Reading
    READ MORE
  • Guildford Civic Concert Hall
    GUILDFORD CIVIC CONCERT HALL
    RIBA Award winning G-Live Concert Hall and entertainment venue
    READ MORE